Shifting Fish Consumption and Climate Change on the Swahili Coast (A.D. 800-1500)

Eréndira M. Quintana Morales

Resumen


Abstract:

This study investigates fish exploitation throughout the development of two Swahili settlements on the East African coast, A.D. 800-1500. The aim is to identify and explain changes in subsistence strategies in this region against a backdrop of cultural and climatic changes. The changing contribution of fish to the Swahili diet is studied by comparing the chronological distributions of four principal animal food sources: fish, chicken, goat/sheep, and cattle. A mean trophic level study is applied to the archaeological fish data to identify differences in the composition of exploited fish species through time. Paleoclimate data from East African lakes provide a history of dry and wet periods in the region. Preliminary results show an increasing reliance on domesticated animals, with a decline in the ratio of fish to domesticated animals in the 12th to 13th centuries that may be related to abrupt shifts between dry and wet environmental conditions in the region. Studying this shift in diet within its climatic context contributes to our understanding of how people react to a changing environment and how these actions helped shape Swahili history.

Keywords: Fish consumption, Fishing strategies, Paleoclimate, Swahili Coast, Shifting diet

Resumen:

Se investiga la explotación pesquera a lo largo del desarrollo de dos ciudades Swahili en la costa este de África, de 800 a 1500 d.C. El objetivo es identificar y explicar los cambios en las estrategias de subsistencia en esta región en relación a cambios culturales y climáticos. Se compara la distribución cronológica de cuatro principales fuentes de alimentos de origen animal: pescado, pollo, cabra/oveja y ganado vacuno. Un estudio del nivel trófico medio se aplica a datos arqueológicos de pescados para identificar diferencias en la composición de especies de pescados explotados a través del tiempo. Datos paleoclimáticos de lagos en ésta región ofrecen un historial de periodos secos y húmedos. Los resultados preliminares muestran una disminución en la proporción de peces en relación a animales domésticos en los siglos 12 a 13, que puede estar relacionada con cambios ambientales abruptos entre condiciones secas y húmedas. Este estudio contribuye a nuestro conocimiento de cómo la gente reacciona a los cambios ambientales y cómo estas acciones ayudaron a formar la historia de la costa Swahili.

Palabras clave: Consumo de pescado, Estrategias de pesca, Paleoclima, Costa Swahili, Cambios de dieta


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Archaeofauna, International Journal of Archaeozoology

ISSN: 1132-6891