Núm. 4 (1995): Archaeofauna
Artículos

Size increase in Post-Medieval English sheep: the osteological evidence

Publicado septiembre 6, 2017

Resumen

ABSTRACT: From the end of the medieval period to the end of the 18th century, the economic priorities of sheep farming over much of England shifted from an emphasis on wool and milk to one which valued meat as never before. With this change in priority came attempts to increase the carcass size and to ’improve’ the conformation, and many present-day breeds owe their origins to this process. A general increase in size of sheep is reported in documentary records from this period, but there is little published supporting evidence from the archaeological record. This paper draws together some biometrical data from post-medieval sheep, and shows the size increase to have been gradual, piecemeal, and a phenomenon of the late 18th-19th  centuries.

Keywords: Bones, Sheep, Biometry, Post-Medieval, Agricultural Improvements

RESUMEN: Desde ?nales del Medioevo hasta la conclusión del siglo XVIII, las prioridades de la cría de ovino en gran parte de Inglaterra derivaron desde usos que enfatizaban la producción de lana y leche hacia aquellos en donde la producción cárnica asumió un papel preponderante. Estos cambios de prioridades produjeron estrategias encaminadas a incrementar las canales y optimizar la aptitud cárnica, fenómenos que se sitian en el origen de muchas de las razas actuales. Si bien los registros documentales constatan tal incremento general de tallas, el registro arqueológico del proceso es muy menguado hasta la fecha.

En este trabajo agrupamos información biométrica sobre ovejas post-medievales y demostramos que la tendencia al aumento de tallas ha sido un fenómeno gradual y esporádico, que se produjo fundamentalmente desde ?nales del siglo XVIII y durante todo el XIX.

Palabras clave: Huesos, Oveja, Biometría, Post-medieval, Mejora Agrícola