"Carpes por le duc ...". The operation of fish ponds at Laperrière-sur-Saone, Burgundy, 1338-1352

Richard C. Hoffmann

Resumen


ABSTRACT: Archaeozoological and historical investigations on the role played by fishing activities in the past are, to a large extent, complementary with archaeologists concentrating on “post-consumption” evidence and economic historians concentrating on “pre-consumption” (i.e. production and distribution) data. In order to exemplify such statement, the present paper discusses, from the standpoint of strictly documentary records, one of the most emblematic enterprises of medieval fish production systems, the operation of fish ponds, in one of the most emblematic regions of medieval Europe, the dukedom of Burgundy (France).

Keywords: Fish, Fishponds, France, Middle Ages, Historical Periods

RESUMEN: Las investigaciones arqueozoológicas e históricas acerca del papel desempeñado por las actividades pesqueras en el pasado son, en no poca medida, complementarias dado que los arqueólogos se ocupan de investigar la información posterior al consume del pescado en tanto que los historiadores se concentran en los datos anteriores al consumo (es decir, lo relativo a la producción y distribución). A fin de demostrar tal aseveración, en el presente estudio se valora, desde una perspectiva estrictamente documental, una de las más emblemáticas actividades pesqueras medievales, la cría de pescado en estanques, en una de las más emblemáticas regiones de la Europa medieval, el ducado de Borgoña (Francia).

Palabras clave: Pescado, Estanques de cría, Francia, Edad Media, Registro histórico


Texto completo:

PDF

Enlaces refback

  • No hay ningún enlace refback.


Archaeofauna, International Journal of Archaeozoology

ISSN: 1132-6891