Núm. 17 (2008): Archaeofauna
Artículos

Food & more: Marine Mollusks Exploitation during the Upper Paleolithic and Mesolithic in Cantabrian Spain and in the Ebro Valley

Publicado octubre 4, 2016

Resumen

This paper focuses on the exploitation of marine mollusks within a cultural and an ecological context, from the archaeological excavations in the prehistoric sites in the Cantabrian Region (North of Spain) and along the Ebro Valley. This research analyzes different species, on one hand used as ornaments or tools and, on the other hand as food, during the Upper Paleolithic and Mesolithic. These mollusks are examined for taxonomic diversity among cultural phases. Our research focuses on two main issues: the first one refers to which species of mollusks were selected and transformed into personal ornaments and the second to which ones were collected for their dietary interest.

Keywords: Marine molluscs, Malacological diet, Personal ornaments, Upper Paleolithic, Mesolithic, Cantabrian region, Ebro Valley

Resumen:

En este artículo se analiza la explotación de los moluscos marinos procedentes de yacimientos de la Cornisa Cantábrica y del Valle del Ebro a través de su contexto cultural y ecológico. En esta investigación se analizan diferentes especies documentadas en el Paleolítico superior y en el Mesolítico, unas utilizadas como objetos de adorno-colgantes o artefactos, otras como alimento. Estos moluscos son estudiados desde un punto de vista taxonómico en diferentes periodos, haciendo hincapié principalmente en dos aspectos. Así, por un lado se investiga qué tipo de especies han sido seleccionadas para transformarlas en objetos de adorno-colgantes; por otro, se analizan aquellas que han sido recogidas por su valor bromatológico.

Palabras clave: Moluscos marinos, Dieta malacológica, Objetos de adorno-colgantes, Paleolítico Superior, Mesolítico, Cornisa Cantábrica, Valle del Ebro