Favourite Fish Dish of the Romans in Carthage

Rita Larje

Resumen


ABSTRACT: The paper comments on a series of fish remains retrieved from a building and a couple of cisterns of roman times in the city of Carthage. The dominance of marine species and, within them, of sea breams, basses and groupers, seems coincident with fish abundances at other sites in the Mediterranean and, on top of paleoecological connotations, discussed for the various taxa, it testifies to the existence of an affluent nucleus of inhabitants in the area.

Keywords: Fish, Carthage, Roman Times, Fishing, Fish Consumption

RESUMEN: En el presente trabajo se valoran los restos de peces recuperados en un edificio y unas cisternas de época romana en la ciudad de Cartago. La dominancia de especies marinas y, dentro de éstas de los espáridos, lubinas y meros, parece coincidir con hallazgos en otros puntos del Mediterráneo e, independientemente de las connotaciones paleoecológicas evaluadas para cada taxón, evidencia la existencia de moradores con alta capacidad adquisitiva o, cuando menos, de posición acomodada.

Palabras clave: Pescado, Cartago, Época romana, Pesca, Consumo de pescado

 


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Archaeofauna, International Journal of Archaeozoology

ISSN: 1132-6891